2012/01/04

Léptessünk egyet: EMC2.5 upgrade


Aki a linuxcnc.org oldalon aktuálisan elérhető CD image-ből telepíti az EMC-t, annak a 2.4 verziójú EMC megy fel. Ez a stabil változat, sokat és sokak által tesztelve. Meglepetés itt nem lehet. De mi van, ha szeretnénk kipróbálni egy-két olyan funkciót, ami még csak a tesztelés alatt levő 2.5 verzióban elérhető? Pár sor begépelésével tudunk váltani ugyanis van egy-két érdekes újdonság, amiért ezt érdemes meglépni.

Bár a 2.5 verzió tesztelés alatt áll, stabilnak mondható. Ezt már lehet élesben használni, noha az új funkciókban még lehetnek kisebb hibák. 

A „master branch”-nak hívott verzió a 2.6, ez még erősen fejlesztés és tesztelés alatt van, csak azok használják, akik segíteni akarnak a tesztelésben, hibajavításban.

A tényleges verzióváltás előtt egy kis magyarázat vagy inkább nevezéktan, a mágikus verziószámok és nevek az Ubuntu környékén:

8.04 LTS Hardy Heron
10.04 LTS Lucid Lynx 
12.04 LTS Precise Pangolin 

Ezekből az látszik, hogy a verziószám a kiadás dátuma: 2010.04 a Lucid Lynx vagy röviden a Lucid esetén. Vannak még a köztes kiadások (pl. 10.10 Maverick Meerkat) de ezeket az EMC nem támogatja. Fel lehet tenni ezekre is az EMC-t, de ez csak haladóknak ajánlott.

Az LTS (Long Term Support) hosszútávú támogatás: asztali gépeknél 3, szervereknél 5 év. Az EMC csak az LTS verziókat támogatja, ami érthető is.


Saját rendszerünk verziójának megállapításához terminál ablakban írjuk be:

lsb_release –a





Ez azért kellett, hogy a megfelelő verzióhoz a megfelelő EMC csomagot tudjuk telepíteni. Továbbiakban feltételezzük, hogy a rendszeren Lucid (10.04) van. Terminál ablakban írjuk be:

sudo gedit /etc/apt/sources.list.d/emc2-buildbot.list

majd a megnyitott Gedit szövegszerkesztőbe írjuk be ezt a sort és mentsük el az eredményt:

deb http://buildbot.linuxcnc.org/ lucid v2.5_branch-rt



Mindez annyi tesz, hogy az Ubuntu szoftver tárolóinak listájához hozzáad egyet (buildbot.linuxcnc.org), ahonnan települni fog az EMC. A Lucid verzióhoz kérjük a telepítést és a „branch-rt” azt jelenti, hogy a valós idejű (real-time) EMC-t telepítünk. Létezik ugyanis egy szimulációs célra készült csomag is (branch-sim), ez akkor jó ha, az adott gépen csak tesztelni akarjuk az EMC-t, de a CNC masinához nem ez csatlakozik.

Szimulációs célokra ezt írjuk be a fenti sor helyett:

deb http://buildbot.linuxcnc.org/ lucid v2.5_branch-sim

Értelemszerűen a Hardy (8.04) rendszer esetén a "hardy" áll a "lucid" helyett.

Ennyi bevezető után már tényleg itt az ideje a lényegi munkának, frissítsük a szoftver tárolók listáját:

sudo apt-get update

És végül:

sudo apt-get install emc2

Vagy szimulációs csomag esetén:

sudo apt-get install emc2-sim






És amiért az egész hűhó volt (kattints rá a nagyobb képhez):


Eszterga esetén pedig így néz ki:


Fülek a grafikus ablak felett, itt  írhatjuk és tesztelhetjük a varázslószerű szubrutinokat, majd a végén a megfelelő sorrendben összefűzzük őket egy G kódú programba és indulhat is a gravírozás, marás. Emellett sok más apróság is van az új verzióban.

Így már megfelelően elő van készítve a terep az eszterga kontúr nagyoló és simító szubrutinokhoz, amire sokaknak fáj a foga. A következő részben ezzel kezdünk ismerkedni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése